Calazoon® este lactat de calciu (E 327) și servește ca auxiliar pentru diferite texturante (alginat, gellan și iota) care necesită ioni (calciu sau potasiu) pentru a forma structuri de gel. Aceste geluri sunt percepute ca fiind deosebit de stabile la căldură, ferme și totuși flexibile sau se stabilesc rapid, iar aceste proprietăți le fac interesante pentru industria de catering. Ingredientele bogate în calciu sau potasiu, cum ar fi laptele sau zerul acru sunt suficiente pentru unele preparate. Pentru aplicații speciale, cum ar fi B. turnarea capsulelor de gel, concentrația de calciu sau potasiu trebuie să fie mai mare decât în majoritatea ingredientelor obișnuite de bucătărie. Calazoon®, care se caracterizează printr-un gust foarte blând și plăcut, este necesar pentru aceste aplicații. Pe lângă ionii de calciu, care sunt importanți pentru tehnica de preparare, reziduul de sare poate influența semnificativ percepția senzorială a soluției de sare (puțin amar, sărat, ușor acid) și viteza de reacție. Viteza de reacție este importantă la turnarea capsulelor, deoarece succesul formelor rotunde poate fi controlat prin vâscozitatea masei capsulei și viteza de formare a gelului.