Durata de livrare: 1-2 zile lucratoare
Familia Travaglini detine terenuri in Gattinara inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Au cultivat cateva hectare de pamant si au produs vin pentru consumul local. Mica crama a inceput cu Clemente Travaglini, caruia i-a urmat fiul Arturo. Cu toate acestea, abia in 1958, cand fiul lui Arturo, Giancarlo, a infiintat Crama Travaglini Estate cu omonima. Giancarlo a fost cel care a recunoscut un potential mai mare in Gattinara si a realizat schimbari inovatoare in podgoriile si pivnita lui, nemaivazute pana acum in denumire. De exemplu, a fost pionier in cercetarea imbunatatirii metodelor viticole, cum ar fi plantarea cu densitate mare (pana la 5.000/HA), recoltarea manuala 100% si pregatirea vitei de vie Guyot; astazi practicata in mod obisnuit in intreaga Apelare. Pasiunea lui pentru Nebbiolo a ajutat la cresterea profilului Gattinarei, un angajament care a fost dus de-a lungul generatiilor.
TERROIR & NOTE VINTAGE
Familia Travaglini detine 59 de hectare de vie; Dintre acestea 55 sunt dedicate vitei de vie, in primul rand Nebbiolo, care acopera aproximativ 50% din totalul DOCG Gattinara. O mica parte din vita de vie veche, este plantata la soiurile autohtone Vespolina si Bonarda.
Aceasta mica denumire se afla la poalele stancoase ale lantului Monte Rosa, unde vanturile ventilate bat din Alpii din apropiere. Solurile sunt stancoase si bogate in porfir, granit si fier, confera solului o culoare rosiatica. Asemanatoare ca compozitie cu cea din Alpi, rocile sedimentare ale Monte Rosa sunt foarte acide, datorita nivelurilor scazute de carbonat de calciu si magneziu si absentei calciului. Vita de vie cultivata in acest sol rar produce struguri cu un profil de aroma unic, precum si aciditate si taninuri ridicate. Locatia sa nordica, muntoasa, are un climat continental, cu ierni foarte reci, veri calde si insorite si o schimbare puternica de temperatura diurna.
VINIFICARE & IMBACHINIRE
Strugurii sunt zdrobiti si macerati timp de aproximativ 15 zile in rezervoare de otel inoxidabil la temperatura controlata. Fermentatia alcoolica, fermentatia malolactica si post-fermentatia au loc in rezervoare de inox, la temperatura controlata, timp de 3-4 luni. Vinul a invechit timp de 30 de luni in butoaie de stejar slavon de diferite dimensiuni, urmate de inca cateva luni de rafinare in sticla inainte de eliberare.